امروز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
شما اینجا هستید : تاج تهویه  -> محصولات > مینی چیلر >

مینی چیلر چیست ؟ کاربرد انواع مینی چیلر ، محاسن و معایب

به صورت یکپارچه با کندانسور هوایی تولید می گردد و ظرفیت های آن از 2 الی 10 تن می باشد و جهت تأمین آب سرد بکار می رود و برای هر واحد آپارتمانی کاملا مستقل خواهد بود.
معرفی مینی چیلر و انواع آن
با نزدیک شدن فصل گرما همه به دنبال راهی برای خنک‌کردن محیط زندگی و یا محل کار خود هستند. در حال حاضر وسایل سرمایشی زیادی در بازار وجود دارد که هرکدام به نوبه‌ی خود قابل‌استفاده هستند. یکی از وسایل سرمایش محبوب در این روزها مینی چیلرها هستند. یکی از مزیت‌های اصلی استفاده از مینی چیلرها این است که دیگر از مشکلاتی مانند اختلال در موتورخانه‌ی مرکزی خبری نیست.
مینی چیلر
این وسیله سرمایشی خصوصیات و ویژگی‌های مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آن و مزایا و معایب مینی چیلرها می‌پردازیم. علاوه‌برآن کاربردهایی که یک مینی چیلر در مکان‌های مختلف می‌تواند داشته باشد را بررسی می‌کنیم و راهنمایی برای خرید یک مینی چیلر مناسب ارائه می‌کنیم.

مینی چیلر چیست؟

در لغت مینی چیلر یا به انگلیسی mini chiller  که به فارسی چیلر کوچک ترجمه می‌شود، نوعی از چیلرها است که ابعاد کوچک‌تری دارند. به دلیل همین ابعاد کوچک هم معمولاً ظرفیت کمتری از خود نشان می‌دهند و برای مکان‌هایی با فضای بزرگ مناسب نیستند. مینی چیلرها می‌توانند برای منازل و ساختمان‌های مسکونی انتخابی ایده‌آل باشند. 
مینی چیلر چیست
کلمه چیلر به معنای خنک‌کننده است. در اصل مینی چیلر دستگاهی است که آب را سرد می‌کند. بعد از سرد شدن آب آن را به بخش‌های مختلفی پمپاژ می‌کنند و بسته به نوع وسیله هواساز یعنی فن کویل‌ها و یا دیگر موارد این آب سرد گرمای محیط را دریافت می‌کند و سبب خنک شدن محیط می‌شود.

انواع مینی چیلرها کدام‌ها هستند؟

در حالت کلی مینی چیلرها را به دودسته تقسیم می‌کنند. دسته‌ی اول مینی چیلرهای جذبی و دسته‌ی دوم مینی چیلرهای تراکمی. در مینی چیلرهای جذبی از یک ماده‌ی جاذب برای جذب بخار مبرد استفاده می‌شود. انواع جذبی معمولاً گران‌قیمت‌تر بوده و در حال حاضر مینی چیلرهای تراکمی بیشتری سهم از بازار را در اختیار دارند. به دلیل این که انواع تراکمی بیشتر استفاده می‌شوند، موضوع اصلی مقاله را به این نوع از مینی چیلرها ربط داده‌ایم.

انواع مینی چیلر

کاربردهای مینی چیلر چیست؟

اصلی‌ترین کاربردی که برای مینی چیلرها می‌توان در نظر گرفت، وظیفه‌ی تهویه آن‌ها است. در فصل‌های گرم سال فن کویل‌ها با ایجاد جریان همرفتی در محیط سبب خنک شدن فضا می‌شوند. آبی که درون کویل در فن کویل قرار دارد توسط مینی چیلر و چیلرها سرد می‌شود. انواع مختلف فن کویل‌های دیواری، زمینی و ... از آب سردی که توسط مینی چیلر به آنها پمپاژ شده است، دمای محیط را متعادل می‌کنند. 

کاربرد مینی چیلر

آیا مینی چیلر می‌تواند گرمایش هم ایجاد کند؟

در پاسخ به این سؤال که مینی چیلرها قابلیت گرمایش را هم دارند یا خیر باید گفت که جواب مثبت است. تنها کافی است که به‌جای آن که آب سرد شود، گرمایش لازم به آب‌داده شود. البته استفاده از مینی چیلرها به‌عنوان یک وسیله گرمایشی امری منطقی نیست و صرفه اقتصادی ندارد. دلیل آن هم مشخص است. به لطف بهره‌مندی ایران از گاز طبیعی و دردسترس‌بودن همیشگی آن و همچنین قیمت کم گاز، استفاده از ابزاری که نیاز به مصرف برق و گاز به‌صورت هم‌زمان دارد، تنها سبب بالارفتن هزینه‌های مصرف انرژی می‌شود. 

صنعت و استفاده از مینی چیلرها

ازآنجایی‌که در صنعت بحث مبدل‌های حرارتی و موتورهای بسیار بزرگ مطرح است، همواره بحث اتلاف انرژی نیز وجود دارد. این اتلاف انرژی از طریق افزایش حرارت در بخش‌های مختلف دستگاه‌ها خود را نشان می‌دهد. زمانی که حرارت موجود در قطعات افزایش یابد، سرعت فرسایش و استهلاک آنها افزایش می‌یابد. اگر به نحوی بتوان این حرارت را حذف کرد، هم از هدررفت انرژی جلوگیری می‌شود و هم سرعت فرسایش دستگاه‌ها کندتر می‌شود. 
با این توصیفات چیلر و مینی چیلرها می‌توانند وسیله‌ای مناسب برای این کار باشند. علاوه‌برآن می‌توان به‌عنوان نمونه‌ای دیگر از کاربرد مینی چیلرها در صنعت بحث مبدل‌های حرارتی پوسته لوله اشاره کرد که در آنها اسیدسولفوریک در مبدل باید گرمای خود را از دست دهد و مجدد خنک شود. در این حالت مینی چیلر با اتصال به مبدل می‌تواند عمل جذب گرما از مینی چیلر را انجام دهد.

ساختار یک مینی چیلر به چه صورت است؟

یک مینی چیلر از لحاظ عملکرد، همان کاری را انجام می‌دهد که چیلرها انجام می‌دهند. در اصل اساس کار در آن همان چرخه‌ی تبرید تراکمی است. در این چرخه چند قطعه اصلی وجود دارد که شامل کمپرسور، اواپراتور یا تبدیل به بخار کننده، کندانسور، شیر انبساط و مبرد است. همه‌ی این قطعات در یک چرخه قرار گرفته‌اند و عمل جذب حرارت از آب را انجام می‌دهند.

مبرد چیست و چه کاری در مینی چیلر انجام می‌دهد؟

 در چرخه‌ی کارنو یا سیکل تبرید تراکمی بخار، یک بخار مبرد وجود دارد. در اصل وظیفه‌ی مبرد این است که دمای بخشی خاص را کاهش دهد. نمونه‌ای از مبردها را می‌توان در یخچال‌های خانگی پیدا کرد. این بخار در کمپرسور دچار تراکم می‌شود. در کمپرسور فشار و دمای بخار افزایش می‌یابد. کندانسور عمل دفع حرارت از مبرد را انجام می‌دهد. با دفع حرارت عمل میعان انجام می‌شود و مجدد بخار به آب تبدیل می‌شود. در ادامه این مایع از کندانسور خارج شده و در شیر انبساطی که در چرخه وجود دارد، فشار تا حد زیادی کاهش می‌یابد؛ بنابراین حضور یک مبرد در سیستم‌هایی که عمل تهویه را انجام می‌دهند الزامی و ضروری است.

با عملکرد کمپرسور بیشتر آشنا شویم

عمل کمپرس کردن را قطعاً همه شنیده‌ایم و می‌دانیم به چه معنی است. کمپرسور مهم‌ترین قطعه در یک مینی چیلر است. با کمپرس شدن بخار مبرد اتفاقی که می‌افتد این است که گاز فضای کمتری را اشغال می‌کند. این فضای کمتر با فشار بیشتری نیز همراه است. این افزایش فشار در بخار مبرد باعث می‌شود حرکت آن در چرخه با مشکل مواجه نشود.
لرزش و صدا دو عامل مهم در هنگام طراحی و ساخت یک مینی چیلر هستند. به همین دلیل بهتر است از کمپرسورهایی استفاده شود که این قابلیت را داشته باشند. معمولاً انواع اسکرال و روتاری بیشتر استفاده می‌شوند. دلیل آن هم این است که هم ساختار ساده‌ای دارند و هم مصرف انرژی در آنها کمترین مقدار است. علاوه‌برآن ها ضریب عملکرد بسیار خوبی هم دارند. مقدار استهلاک در آنها به کمتری مقدار ممکن است. همین هم سبب می‌شود که عمر کل سیستم افزایش یابد. 

کندانسور چیست؟

یکی دیگر از قطعات مهم در ساخت یک مینی چیلر کندانسور است. عمل کندانس کردن به این معنی است که گرما از یک بخار گرفته شود و فرایند میعان در آن انجام شود. عمل کندانس کردن می‌تواند هم به کمک یک بخار خنک و هم به کمک یک آب خنک انجام گیرد. در اصل این آب یا هوای خنک در ارتباط با بخار مبرد سبب جذب حرارت بالای آن می‌شوند و گرما را از آن دفع می‌کنند. به‌این‌ترتیب بخار مبرد به مایع مبرد تبدیل می‌شود. 
برای آن که مینی چیلر ساختار کوچک خود را حفظ کند، معمولاً انواعی از کندانسور که با هوای خنک کار می‌کنند، بیشتر رایج هستند.

اواپراتور چه وظیفه‌ای دارد؟

دمای آب باید تا حد لازمی در مینی چیلر کاهش یابد. مایع مبرد برای تبدیل مجدد به بخار نیازمند آن است که حرارت را به نحوی دریافت کند. در این حالت در اواپراتور جریان آب در مینی چیلر حرارت را به مایع مبرد می‌دهد و آن را تبدیل به بخار می‌کند. این عمل جذب گرما توسط مایع مبرد سبب کاهش دمای آب می‌شود.
بسته به نوع نیاز دو نوع اواپراتور پوسته لوله و صفحه‌ای را می‌توان استفاده کرد. ازآنجایی‌که در مینی چیلرها ابعاد بسیار مهم‌تر است، انواع صفحه‌ای معمولاً رایج‌تر هستند. زیرا در یک فضای کمتر تعداد صفحه‌های بیشتری می‌توان قرارداد که آب با عبور ازروی آنها گرمای خود را از دست می‌دهد. 

وظیفه‌ی شیر انبساطی چیست؟

زمانی که ماده‌ای دچار انبساط شود، حجم بیشتری اشغال می‌کند و در کنار آن فشار کمتری هم خواهد داشت. برای آن که بتوان فشار مایع مبرد را به میزان قابل‌توجهی کاهش داد، نیاز است تا از یک شیر انبساطی استفاده کرد. بسته به نیاز می‌توان از شیرهای انبساط مکانیکی و الکتریکی استفاده کرد. شیرهای انبساط مکانیکی معمولاً فضای کمتری اشغال می‌کنند و محبوب‌تر هستند. 

مزیت‌های استفاده از مینی چیلر چیست؟

به‌طورکلی می‌توان موارد زیر را به‌عنوان مزیت برای مینی چیلرها در نظر گرفت:
اولین و مهم‌ترین مزیت آن می‌تواند جدایش هر واحد از ساختمان از نظر سیستم تهویه باشد.
استفاده از ان آسان بوده و نحوه‌ی نصب و نگهداری آن بسیار راحت است.
به دلیل ساختار کوچکی که دارد، فضای کمی را اشغال می‌کند و از طرفی هم میزان نویزی که ایجاد می‌کند، بسیار پایین است. 
کانال‌کشی برای استفاده از آن نیاز نیست و سقف کاذب را کمتر اشغال می‌کند. 
نسبت به انواع چیلرها میزان استهلاک در آنها کمتر است و همین امر سبب افزایش طول عمر آنها می‌شود. 
ماده مبرد در مینی چیلرها مقدار کمتری دارد و در نتیجه اثرات زیست‌محیطی مانند تخریب شدن لایه ازن توسط آنها کاهش می‌یابد. 
مصرف برق در آنها کمتر است و راندمان بیشتری هم دارند.
در صورت خرابی، تعمیر و نگهداری آن‌ها کم‌هزینه است. 
برای هر نوی منطقه آب‌وهوایی قابل‌استفاده هستند.

معایب استفاده از مینی چیلرها چیست؟

از جمله مهم‌ترین عیبی که مینی چیلرها دارند این است که نمی‌توان در مکان‌های بزرگ از آنها استفاده شود. سالن‌های همایشی و سینماها یا مراکزی ازاین‌قبیل نمی‌توانند از مینی چیلرها به‌عنوان یک وسیله تهویه هوا استفاده کنند. 
علاوه‌برآن ماده مبرد همیشه اثرات زیست‌محیطی از خود به‌جای می‌گذارد هرچند که این ماده در مقایسه با چیلرها کاهش‌یافته اما بازهم مضرات خود را خواهد داشت. 
دیگر نکته در مورد مینی چیلرها مصرف برق توسط کمپرسور در آنها است. انواع مینی چیلر جذبی فاقد کمپرسور بوده و در این باره گزینه خوبی برای استفاده هستند. 

قیمت مینی چیلرها به چه عواملی بستگی دارد؟

همان‌طور که مطرح کردیم دودسته‌ی کلی مینی چیلرها انواع جذبی و تراکمی هستند. انواع جذبی به دلیل حذف کمپرسور در ساختارشان، مصرف برق کمتری دارند اما همین امر باعث پیچیده شدن عملکرد آنها و در نتیجه افزایش قیمت این دسته از مینی چیلرها شده است. علاوه‌برآن بسته به نوع قطعاتی که در ساخت تراکمی‌ها به‌کاررفته است، قیمت تمام شده آنها می‌تواند متغیر باشد. برای مثال شیرهای انبساطی می‌تواند مکانیکی و یا الکتریکی باشد. یا اواپراتورها نوع‌های مختلفی دارند. باتوجه‌به نوع آنها قیمت‌های مختلفی هم خواهند داشت؛ بنابراین بهتر است قبل از خرید بازه‌های قیمتی را بررسی کنید. 

خرید مینی چیلرها

اولین نکته در هنگام خرید مینی چیلرها بودجه شما است. بسته به میزان هزینه‌ای که می‌خواهید برای خرید مینی چیلر صرف کنید، انواع مختلفی را می‌توانید تهیه کنید.
در هنگام خرید باید دقت کنید که برای چه منطقه جغرافیایی قصد خرید دارید، چه میزان تغییرات دمایی لازم است در محیط اعمال شود. مصالح ساختمانی به چه صورت است و چه مقدار اتلاف انرژی وجود دارد. فضای ساختمان چند مترمربع است و تعداد افراد ساکن در ساختمان چند نفر هستند. برای خرید شما هم می‌توانید به‌صورت حضوری و هم به‌صورت اینترنتی سفارش خود را به ثبت برسانید. بااین‌حال لازم است برای دریافت اطلاعات بیشتر و داشتن یک انتخاب درست‌تر از نظرات و راهنمایی‌های کارشناسان استفاده کنید.
کارخانه : جاده مخصوص کرج ، کیلومتر 13 ، شرکت تاج تهویه گستر
تلفن : 26353225    26353258   77501641   77607488
پست الکترونیک : info@tajtahvieh.com
پیوند ها
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به شرکت تاج تهویه گستر می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح